Retallo i enganxo d’aquí: http://networkedblogs.com/yqA70
Moltes gràcies Honorable Sra Presidenta
Honorable Consellera Rigau,
Vull demanar-li amb quins ànims pensa que podran afrontar el nou curs 2012-2013 els mestres i els professors de Catalunya?
Resposta Rigau
Li he fet aquesta pregunta, Honorable Consellera, perquè recordo que un ex Ministre d’Educació britànic, dels anys 80, va dir que del que més se’n penedia és d’haver tancat una escola. I vostè no en tanca una. En tanca com a mínim 6. I en tanca sis en un moment en què, tal com acaba de denunciar la Taula de Secundària, aquest país globalment tindrà 3700 professors menys el curs que ve, atès que 770 interins es quedaran sense feina i perquè no es cobriran les 1.480 jubilacions previstes el 2012. A més, no es contracten els 1.450 professors nous que caldrien per cobrir la matriculació de 15.000 nous alumnes de cara al curs vinent. A banda d’això, i durant els primers 10 dies lectius de baixa d’un professional de l’educació, no hi haurà cap mena de substitució, la qual cosa causarà el col.lapse de la tasca docent. I vostè encara té ànims, consellera, de parlar de la superació del fracàs escolar a què feia referència el programa de CiU… Vostè consellera, amb excusa o sense, pot passar a la història com la consellera del govern del Gran Fracàs escolar i de la fi de 30 anys d’immersió lingüística a les nostres escoles.
Però sobretot, com la consellera que va tancar sis esplèndides escoles, 4 a la castigada demarcació de Tarragona, i dos a Barcelona.
Consellera, jo que no sóc conseller d’educació, m’he permès el luxe de visitar la meitat de les escoles que vostè pretén tancar. I el que més em sorprèn, francament, és que vostè no. Que vostè, senyora consellera, no les hagi visitades. No ho entenc. Com pot tancar una escola que no coneix sense estar ben segura d’encertar-hi? Com pot tancar una magnífica escola com Esparreguera II –comunitat d’aprenentatge- o la modèl.lica Escola Muñeira de Ciutat Badia, o l’Olga Xirinacs de Tarragona? Escola, aquesta darrera, que tampoc no s’ha dignat a visitar la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona. Vostès addueixen suposades raons demogràfiques per tancar aquestes escoles. Perquè diuen que a Tarragona hi ha menys mainada. Al conjunt de la ciutat, potser sí, consellera, però no a l’àrea d’influència de l’Olga Xirinacs. Una escola que no se li ha permès d’obrir una preinscripció que hagués cobert amb escreix.
Resulta intolerable –una dirigent sindical ho ha qualificat de “pervers”- pensar que puguin tancar escoles com aquestes basant-se en decisions de despatx sense tenir en compte la qualitat de l’ensenyament que s’hi presta. L’escola Olga Xirinacs acaba de ser distingida amb el seu segon premi Baldiri Reixac. Perquè aquí no estem davant d’una escola qualsevol. No. Estem davant d’un petit miracle de l’educació, davant d’un dels projectes educatius més engrescadors i sòlids imaginables. Unes escoles que són un orgull per a aquest país. I que vostè tancarà.
Ja sé que no és a mi que em pertoca, consellera. Però voldria convidar-la a visitar l’escola Olga Xirinacs de Tarragona. I la Muñeira de Ciutat Badia i Esparreguera II, si en té temps. Estic segur que quan les conegui, vostè que és una bona mestra i valora l’excel.lència educativa, li dirà al President Mas que no les poden tancar. Consellera, no faci que aquestes magnífiques i útils escoles siguin víctimes –com tants excel.lents professionals de l’educació a casa nostra- d’unes arbitràries retallades que estan arruïnant la salut i l’educació d’aquest espoliat país. Moltes gràcies.