Daniel Leiro:  “Jugar a escacs augmenta el coeficient intel·lectual i ajuda a gestionar la frustració”

Cada dimecres, durant un hora, a una aula de l’Escola Diputació un grup d’aproximadament 15 nens i nenes aprenen estratègia, fan moure el seu exèrcit de manera planificada amb l’objectiu de matar el rei. Són els alumnes de les classes d’extraescolar d’escacs, un joc mil·lenari al qual se li atribueixen beneficis múltiples per al qui el practica, com la millora del coeficient intel·lectual, la comprensió lectora i l’empatia, per citar-ne alguns. No tenen la visibilitat d’altres disciplines esportives, però d’aquestes classes en els darrers cinc anys han sortit set nens i nenes que han competit a l’exigent campionat d’Escacs de Barcelona, un dels quals ha estat dos cops campió d’aquesta competició en categoria sub-10.  El responsable de tot plegat és Daniel Leiro Giralt, que imparteix classes d’escacs a la nostra escola des de fa cinc anys . Ell va començar en aquest món de molt petit, més per casualitat que per voluntat i d’aquesta casualitat ha fet la seva principal afició. El Daniel és jugador, entrenador i àrbitre. Forma part del club d’escacs Tres Peons de Gràcia, és entrenador de la Federació Catalana d’Escacs de nens de 9-10 anys i, a més de les classes presencials i extraescolars, en fa on-line.

Veient el bon historial de nens i nenes de l’escola, les extraescolars d’escacs van orientades a la competició?
No, per res. Hi ha dues vessants que mouen els alumnes d’escacs a l’escola,  hi ha un grup  que ve per pura diversió i un altre grup de nens que estan també interessat en la competició i ho veuen com una eina d’entrenament. Tenim alumnes i exalumnes que han arribat a un nivell molt alt de competició. Un exalumne, per exemple, que ha estat dues vegades campió d’escacs de Barcelona sub-10 participarà el juliol al campionat de clubs d’Espanya. No és l’únic, n’hi ha d’altres amb molt potencial.

Com s’organitzen les classes?
La primera mitja hora ens connectem a internet i mirem i estudiem temes tàctics, els ensenyo moviments estratègics i els veiem a la pantalla. L’altra mitja hora fem pràctica sobre el tauler. A cada classe intento combinar la diversió i l’entrenament, amb l’objectiu d’ajudar-los a progressar d’una manera amena. En els escacs, com en qualsevol altre esport, s’ha d’entrenar. No n’hi ha prou amb saber els moviments de les peces.

Aprendre escacs és, doncs, molt més que saber moure les peces.
Sí, i tant. Els ensenyem la tècnica de com començar les partides, per exemple. Com que el procés d’aprenentatge d’estratègia és complicat, els porto eines per fer més dinàmiques les classes, com  unes cartes que indiquen quina peça has de moure i que els ajuda a conduir la partida. Els expliquem qüestions com que s’han de treure totes les peces, ja que estem a una batalla i s’ha de fer servir tot l’exèrcit.

Malgrat els paral·lelismes bèl·lics, tinc entès que és un joc amb molta esportivitat. És cert?
Es té molta cura de  l’esportivitat i el respecte pel contrincant. Els ensenyem qüestions que semblen molt simples, però que tenen una forta càrrega de respecte, com ara que abans de començar la partida i en acabar-la s’ha de donar la mà al rival. També aprenen a no fer mostres excessives de celebració quan guanyen, o de decepció quan perden, com una eina de gestió de les emocions. A dintre de la competició, i a diferència d’altres esports més mediàtics, intentar enganyar l’àrbitre està molt mal vist.

Malauradament, són valors que massa sovint es perden en el món de l’esport.
Per això poso vídeos de campionats de nens en el que es veuen centenars de participants donant-se la mà abans de començar les partides i on es visibilitza també el respecte pels rivals, on no s’aprecia qui ha guanyat o qui ha perdut. Veiem vídeos de Magnus Carlsen, l’actual campió del món, com es conté en la celebració de la victòria i l’actitud amigable que prenen entre rivals després de cada competició

Quins altres avantatges té jugar a escacs?
Hi ha nombrosos estudis que demostren que amb la pràctica d’escacs el coeficient intel·lectual augmenta. El fet de ser un joc d’estratègia t’ensenya a prendre decisions, a idear plans, a fer càlculs i a ser previsor. És un joc que, a més, ajuda a concentrar-se. Hi ha altres estudis que demostren que amb la pràctica d’escacs millora la comprensió lectora, ja que s’ha estudiat que s’activen els dos hemisferis del cervell. Ajuda, doncs, a gestionar les emocions i autocontrolar-se.

De quina manera?
Els escacs són un esport individual i, com a tal, les derrotes poden resultar difícils de gestionar. És habitual que després d’una partida que pot durar fins a dues hores, en la que es visqui pressió i tensió, la frustració sigui molt alta. Als nens els fa més mal que als adults. Nosaltres els ajudem a reconduir la frustració i a superar les derrotes de manera positiva.

A partir de quina edat es recomana començar a jugar a escacs?
A partir dels 4 anys ja es poden aprendre els moviments de les peces, tot i que és a partir dels 6-7 anys quan els nens ja tenen capacitat per a poder realitzar estratègies.

És una pràctica més orientada per a nens amb un tarannà tranquil?
No té res a veure, justament per la particularitat del joc pot ajudar un nen molt mogut a estar concentrat en una única partida de dues hores. El repte com a pares o entrenadors és ser capaços de motivar-los perquè els agradi jugar. De tota manera, en partides tan llargues no és obligatori estar tot el temps assegut.

Hi ha altres tòpics associats a aquest joc, com que està dirigit a persones amb alt coeficient intel·lectual?
Per suposat que no, al final és un joc de taula, que està reglat i té unes lleis, però és un joc per a tot tipus de perfils i persones. A més a més, té l’avantatge que com que no és un esport de contacte físic és intergeneracional, i permet per exemple que nens i avis puguin jugar junts.

Què creu que és millor, jugar amb la tablet o amb un tauler?
La tablet et permet jugar quan no tens contrincant, això fa 20 anys no ho podíem fer. I a més les noves tecnologies ens han aportat aplicacions molt interessants, per a poder fer pràctiques i millorar.

Advertisement