L’empresa de menjador Ecoarrels ha fet a la nostra escola, una sessió de formació per a monitores i cuiners/es de diferents centres educatius. L’objectiu de la jornada era mostrar a aquests professionals el valor de l’alimentació ecològica i de proximitat en els menjadors escolars.

El grup, d’uns 30 assistents, entre els quals hi era el cuiner de l’escola Diputació, David Páez, i la Maria José, coordinadora de l’empresa de monitoratge Xaranga, han pres més consciència de que un altre model de nutrició és possible.

xerrada

El dietista, educador i formador, Gabor Smit, ha recordat les actualitzacions en la piràmide nutricional en la qual la fruita i la verdura han desplaçat els cereals en la base de l’alimentació. De fet, es recomana que aquest primer grup representi el 50% de l’alimentació diària, que la carn vermella no es consumeixi més d’un cop a la setmana i que s’aposti pel menjar biològic, de proximitat i de temporada en la mesura del possible. Una recomanació a la qual s’està encara molt lluny d’arribar. De fet, Smit ha recordat que es calcula que només el 2% de les nenes i nens de Catalunya mengen cinc fruites al dia. “No centrar la nostra alimentació en els grups vegetals i de fruita té unes conseqüències negatives per al desenvolupament vital dels nostres fills/es i per a la nostra salut”, ha alertat el dietista. I de nou Smit ha posat xifres a l’afirmació: “A Catalunya, un 40% dels nens tenen problemes d’obesitat”.

Justament en aquest canvi de model és en el qual està immers el menjador de la nostra escola, on a més de seguir una piràmide nutricional que es basa en verdures, llegums, cereals i proteïna animal de qualitat, aposta per l’economia local i per la dignificació de la pagesia.

L’empresa Ecoarrels té com a proveïdors productors agrícoles de proximitat, que tenen segell ecològic i amb els quals pacta els preus per a que en tota la cadena de valor, totes les empreses que hi participin siguin sostenibles econòmicament. Un model totalment contrari al de la gran empresa que ofega el proveïdor per a aconseguir els preus més baixos a costa de la qualitat dels aliments que després mengen els nostres fills i filles a l’hora de dinar. “Teniu molta sort de formar part d’aquest model d’empresa amb aquests valors, sou una excepció dintre del sistema educatiu”, els esperonava el formador als atents assistents a la jornada. De fet, dels més de 2.500 menjadors que hi ha a Catalunya, només 150 tenen un model de proximitat, qualitat i ecològic com el nostre. “He passat de conduir un 127 a un Ferarri”, exemplificava davant l’auditori el cuiner de la nostra escola, de quina manera ha viscut ell el canvi de model de menjador, aquest any.

Ara ens toca a les famílies, remar en la mateixa direcció. “Porteu els vostres fills al mercat que vegin producte fresc i oferiu-los molta fruita i verdura”, ens recomanava. Prenem nota, Gabor.

Comissió de Menjador AFA Diputació