Aquest divendres, 13 de desembre, es realitzarà el segon taller de programació de videojocs per a nenes de l’escola, en aquest cas de cinquè. El passat 8 de novembre es va fer el primer amb nenes de sisè.  En total, participaran 30 nenes en un taller de tres hores de durada en el què han pogut programar un videojoc propi.

El taller ha estat impartit per dones voluntàries de Girls Make Games, una associació americana sense ànim de lucre que busca crear interès i apropar a les noves generacions de nenes al món de la tecnologia,  la programació i el desenvolupament de videojocs. “Només el 12% de la indústria del videojoc en el món són dones i nosaltres busquem canviar aquesta xifra”, ens explicava Belén del Tovar, l’organitzadora de Girls Make Games a Barcelona, quan va proposar a l’AFA la realització d’aquest taller.

El cas és que la bretxa de gènere en el sector tecnològic és més profunda a Catalunya que a la resta d’Europa. Les dones només ocupen el 8% de les feines especialitzades relacionades amb les noves tecnologies en empreses catalanes, una xifra molt per sota de la mitjana europea, que se situa en el 20%, segons dades del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno).

Les previsions no són molt millor, doncs el percentatge de dones  estudiants en  carerres tecnològiques no només és baix sinó que no augmenta.

Els motius? Un reportatge d’Adigital explicava algunes claus: “Pel que fa a la predilecció per la ciència, la tecnologia i tot el que se’ls sembli, hi ha diversos estudis que confirmen que les nenes no neixen necessàriament amb l’aversió a aquestes matèries gravada en el seu ADN, encara que el desinterès (o més aviat desencantament) augmenta amb l’edat. Un estudi publicat en la revista Science en 2017 confirmava que als sis anys les nenes ja comencen a sentir-se menys capaces que els seus companys i a no associar la ‘brillantor intel·lectual’ amb el seu sexe. Per part seva, l’últim estudi de Tech City UK adverteix que les joves britàniques de 15 i 21 anys o bé creuen que no tenen les “habilitats” o els “coneixements” apropiats per a treballar en tecnologia (45% i 38%, respectivament) o consideren que “la tecnologia no és per a persones com elles” (24%).

“Ens han fet creure que nosaltres no valem per a ciències i ens ho hem cregut”, assegura Cristina Aranda, directora de Màrqueting en l’empresa tecnològica Intelygenz i cofundadora de MujeresTech. “Això ve de l’educació en estereotips, però nosaltres no som princeses consumidores, som reines creadores”. Per descomptat, no es tracta d’obligar nenes i nens a fer alguna cosa que no els agradi, però sí que coneguin totes les opcions.

Així doncs, l’objectiu final d’aquests tallers és empoderar i animar a les nenes, donant-los un millor coneixement de les seves oportunitats en el món tecnològic.

Us enllacem alguns estudis en els que s’explica els motius de la baixa participació de les dones en el món tecnològic i accions per revertir-ho.

https://mujeresconciencia.com/2017/07/01/se-buscan-ingenieras-fisicas-tecnologas/

https://science.sciencemag.org/content/355/6323/389

EI3xOmSXUAA_rke.jpg

Advertisement